ADSL Mi? O Da Ne?

ADSL Mi? O Da Ne?

Tarih: 05.10.2009 | Görüntülenme:
20


Bayağı uzun bir zamandır kullanıma açılması beklenen 3G teknolojisi nihayet hizmete girdi. Ne var ki kullanıcılar 3G’nin fazlasıyla pahalı bir teknolojik gelişme olduğu düşüncesinde birleşirken, kimi kesim de 3G’nin ADSL’yi unutturacağını söylüyor.

Aslında haklı sayılırlar.Çünkü 3G, ADSL’den 4 kat daha hızlı internet erişimi sağlıyormuş.. Aslında bu kadar hıza da gerek yok.. Bundan dolayı Atalarımız dememiş midir ki: “ Acele giden ecele gider” diye? 3G’nin ADSL’i geride bırakacak olmasının nedenlerinden birisi de Dünya üzerindeki telefon kullanıcılarının fazla olmasıdır.Bu kadar fazla telefon kullanıcısı olunca 3G bir yıl gibi kısa sürede hayatımıza girdi fakat ADSL bu kadar geliştirilmedi…

Hem 3G teknolojisiyle birlikte dünyanın diğer ucundaki herhangi birisiyle kesintisiz konuşma, televizyon seyretme, film izleme ya da konferans yapma olasılığımız doğdu bir anda… Yalnız şu hem çift hatlı hemde dandik televizyonlu olanlar gibi değil. Kalite fazla, kesinti yok ve 4 kat daha hızlı..

Peki nedir 3G’nin avantajları? Aslında saymakla da bitmez gibi..En başta internete 4 kat daha hızlı erişim sağlayacağız. Günümüzde internet hızının giderek önem kazandığını düşünürsek gayet güzel bir gelişme olarak nitelendirebiliriz. Sonra istenilen her yerden internet üzerinden kesintisiz tv izlenebilecek. Her gün o saçma sapan evlendirme programlarının, gelir seviyesi belli olan ülkemizde zenginlerin sofralarında neler yiyip, sonra beğenmediğinin meraklısı olanlarımız için sevindirici bir haber olsa gerek. Sadece sesle iletişim tarihe karışacak. Türk Telekom buna önderlik ederek sabit telefonlarda görüntülü konuşmayı başlatmıştı aslında.. Ama cep telefonunun hep daha geriden geldiğini düşünürsek bu da normal bir durum sayılabilir. Sürekli internet üzerinden müzik indirme çılgınlığı olan bir ülke olarak 3G sayesinde istediğimiz müziklere saniyeler içerisinde kavuşabileceğiz.. Yani Korsanlara gün doğdu. 3G ile cep telefonları, web sayfalarını çok daha hızlı bir şekilde görüntüleyebileceğinden, şehir haritalarına çok daha hızlı bir şekilde ulaşılabilecek ve kullanıcılar, bulunduğu bölgeyi kolayca haritadan bulabilecek. Artık kaybolma derdi sona erdi demektir. Nerdeyim diye sormadan alıyorsunuz telefonu elinize, bir bakıyorsunuz Pazar yerindesiniz.. E pekte uzak sayılmaz! Kullandığı operatörün kapsama alanına giren herkes anında internete bağlanabilecek. Hem de nerde olursa olsun.. 3G’nin bir diğer avantajı ise mobil ticareti daha güvenli bir hale getirmesi. Diğer bir deyişle, ileri seviyede güvenlik sistemine sahip olan 3G ile artık alışverişler daha güvenli bir şekilde yapılabilecek. Ayrıca unutmadan 3G’den sadece cep telefonları faydalanmayacak. 3G modemler sayesinde, dizüstü bilgisayarlar da 3G teknolojisinden faydalanabilecek ve operatörün kapsama alanına girilen her yerde dizüstü bilgisayarlarla internete bağlanılabilecek. Yani dediğimiz gibi bunların hepsi 3G’nin ADSL’yi yok etmesi için yeterli durumlar diye düşünüyorum bende...

İyi ama hiç mi kötü tarafı yok bu 3G’nin arkadaş? “Her iyinin içinde bir kötü, her kötünün içinde bir iyi vardır” felsefesine göre olmalı.. İşte onlar da şunlardır:

- Görüntülü telefon vs. gibi seçenekler kullanıldığında pil ömrünün kısalması,

- Baz istasyonu değiştirildiğinde iletişimin aksaması,

- Aynı baz istasyonuna çok fazla 3G telefon bağlandığında iletişimin yavaşlaması..

İlk başlarda 3G hizmetinin daha fazla ücret gerektireceği düşünülse de piyasadaki rekabetten ötürü çok ufak fazlalıklar olduğu açıklandı.. Meslela 30 Temmuz 2009 itibarıyla görüntülü konuşma için aboneler 3G’ye dakika da 7,75 kuruş ödeyecekmiş.. Buna göre operatörle mevcut 2G sistemiyle nerdeyse hemen hemen aynı fiyata 3G teknolojisini abonelerinde sunmuş olacaklar.

Taze gelin “3G” şimdilik kafamızda soru işaretleriyle dolu bir yenilik olarak duruyor..Asıl soru şu? Peki ya emektar “ADSL” ne olacak? İşte onun akıbetini sadece zaman bilebilir.. Misal olarak, Karabük’ten Ankara’ya ortalama 90 km hızla 3 saatte gitmek mi? Yoksa ortalama 360 km ile 1-1.2 saatte gitmek mi? Karar kamuoyuna kalmış tabi ki ama “At varken kimsenin eşeğe bineceğini sanmam” diyenler haklı çıkacaklardır sanırım..

Ama şimdi aklıma bir soru takıldı. Sigara yasağını uygulayan 3. Ülkeyiz. Hem de 600 Ülke içerisinden.. Peki neden 3G teknolojisine geçen 121. Ülkeyiz acaba? Yani teknolojiyi neden bu kadar geriden takip ediyoruz? Aslında cevabı da çok çok basit:

“EŞEĞE binmeye alıştığımız için…”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Arama Kutusu

Son Konular

Okuyucular

Araç Gereç

Tüm Hakları Saklıdır - TeknoGrafya - Teknoloji Blogum..: ADSL Mi? O Da Ne?
anarşik çocuksamurai jack